Nieuws

Encycliek ‘Fratelli tutti’ nu online

Paus Franciscus stelt in zijn nieuwe encycliek ‘Fratelli tutti’ (Allen broeders) het voorbeeld van de barmhartige Samaritaan centraal. De paus pleit n zijn nieuwe rondzendbrief voor een rechtvaardige en broederlijke samenleving.

De paus heeft de tekst zaterdag 3 oktober ondertekend in Assisi, waar de heilige Fransciscus begraven is. Zondag 4 oktober – de feestdag van Sint Franciscus – werd de tekst gepubliceerd. De nieuwssite van KRO-NCRV maakte een korte samenvatting en linkt naar de volledige tekst in diverse talen.

Lees samenvatting encycliek bij KRO-NCRV

Lees Engelse samenvatting op nieuwssite Vaticaan

Foto: Vaticannews


Primeur in Nederweert: Brammertz-orgel uit 1715

NEDERWEERT- In de uitgave nummer 3 van het tijdschrift voor Limburgse Geschiedenis en Archeologie DE MAASGOUW een mooi artikel over de ontdekking van een verdwenen Brammertz-orgel uit 1715.

Aan de in 1841 vergrote en bijna volledig vernieuwde St. lambertuskerk ontbrak maar één ding en dat was een bijpassend groot kerkorgel. Dat kwam er in 1851, dankzij een royale particuliere schenking……..

Lees HIER het artikel         Foto ©Niek Hendrix


Nog geen duidelijk over aantallen kerkgangers

In de media zijn maandag 5 oktober berichten verschenen dat er voorlopig maar 30 mensen bij een kerkdienst mogen zijn. Hierover heeft geen direct overleg tussen de overheid en de Nederlandse Bisschoppenconferentie plaatsgevonden. De komende dagen zal duidelijk worden op welke wijze de R.-k. Kerk zich hiertoe zal verhouden. Op dit moment is daar nog geen duidelijkheid over.


Roderick zocht Licht in Limburg

Voor zijn televisieprogramma Roderick zoekt Licht fietste de priester Roderick Vonhögen de afgelopen weken door Limburg. Vier weken achter elkaar waren op zaterdagmiddag zijn bezoeken aan bijzondere plekken en mensen in Limburg op tv te zien.

Als een moderne ‘kapelaan Odekerke’ fietst Vonhögen dit najaar door de zeven Nederlandse bisdommen. Zijn tocht begon in het bisdom Roermond. Hij ging op bezoek bij catechiste Desirée van Breugel, liet zich rondleiden door de catacomben in Valkenburg, zong gregoriaans met broeder Stefan Ansinger uit Venray en logeerde in de ‘Gebed & Breakfast’ Antoniushoeve in Lomm.

Bekijk HIER alle vier de afleveringen >>


Geslaagde kerstviering Eritreeërs in Fatima Huis Weert

WEERT – De Eritrese Christelijke Oriëntaalse Orthodoxe Tewahedo Kerk hield op 6 januari 2020 haar jaarlijkse Kerstviering  in het Fatima Huis te Weert.   De dienst begon op maandag 6 januari om 16.00 uur met de voorbereidingen. Tussen 22.00 uur en 06.00 uur werd de Kerst-Nachtmis gehouden.  Alle wijk- en buurt-organisaties, en andere geïnteresseerden waren van harte welkom om de Kerstviering te bezoeken.

Tewahedo Kerk
De Eritrese Christelijke Oriëntaalse Orthodoxe Tewahedo Kerk  (Ge’ez: ተዋሕዶ , tawāhidō), is een van de christelijk oriëntaals-orthodoxe kerken. De kerk is gevestigd in Eritrea en is nauw verwant aan de Koptisch-Orthodoxe Kerk, waar ze oorspronkelijk van afstamt. Ze maakte tot 1993 deel uit van de Ethiopisch-Orthodoxe Kerk. De Eritrees-Orthodoxe Tewahedo Kerk maakt gebruik van de Alexandrijnse liturgie. De kerk telt circa 3.000.000 gelovigen.

Bekijk HIER de foto’s >>


Bezoek bisschop aan Nederweert

In het weekeinde van vrijdag 24 mei tot en met zondag 26 mei zal de bisschop het dekenaat Weert bezoeken. Op vrijdag 24 mei bezoekt hij vanaf 14.00 uur de parochies van Nederweert.Het is de grote wens van de bisschop om vooral zoveel mogelijk parochianen te ontmoeten.

Het is daarom belangrijk dat dan ook zoveel mogelijk parochianen bij deze ontmoetingen aanwezig zullen zijn. Daarbij kan speciaal gedacht worden aan de vrijwilligers, zodat de bisschop in hen de parochianen kan ontmoeten die actief bij de parochies betrokken zijn.

Het zou goed zijn als de verschillende groepen van vrijwilligers met zoveel mogelijk mensen aanwezig zullen zijn.Zij kunnen dan aan de bisschop voorgesteld worden. Maar niet alleen de vrijwilligers zijn uitgenodigd, maar elke parochiaan is van harte uitgenodigd om aan deze ontmoeting deel te nemen.

Het programma ziet er als volgt uit:

Vanaf 14.00 uur de parochies St. Lambertus en Budschop Voor deze twee parochies is een gezamenlijke ontmoeting gepland. We zullen de bisschop ontmoeten in de kerk van Budschop.

Vanaf 15.20 uur de parochie van Ospel

We zullen de bisschop in deze parochie ontmoeten in de Haaze-Hoof.

Vanaf 16.40 uur de parochie van Nederweert-Eind

We zullen de bisschop in deze parochie ontmoeten in zaal van Nieuwenhoven.Laten we met velen gebruik maken van deze kans om de bisschop persoonlijk te ontmoeten !

Het Federatiebestuur


OSPEL – Op zondag 17 februari om 10.00 uur luisterde de Schola Cantorum van het Ward-Instituut de Gregoriaanse mis op in een volle parochiekerk van Ospel. De 22 leden van het koor – veelal ook actief in hun eigen parochie – komen uit de regio Noord-Brabant-Limburg en zijn enthousiaste zangers van het gregoriaans.

Gregoriaanse mis in de parochiekerk van Ospel

Zij willen als Schola de publieke belangstelling voor het gregoriaans stimuleren en kerkgangers deelgenoot maken van de eeuwenoude liturgische gezangen. De 22 leden van de Schola komen uit alle windstreken van Limburg en Brabant. Het zijn enthousiaste zangers van het gregoriaans, van wie velen in hun eigen woonplaats koorleider of zanger zijn.

www.scholawardinstituut.nl


OSPEL – Op zondag 17 februari om 10.00 uur zal de Schola Cantorum van het Ward-Instituut de Gregoriaanse mis met een speciale intentie opluisteren in de parochiekerk van Ospel.

 

De 22 leden van het koor – veelal ook actief in hun eigen parochie – komen uit de regio Noord-Brabant-Limburg en zijn enthousiaste zangers van het gregoriaans.

Lees hier verder >>

 

OSPEL – In het laatst verschenen nummer van het Limburgs Tijdschrift voor Genealogie (van het LGOG) >> een artikel van Henk Hermans over de rol die de familie Aerthijs heeft gespeeld bij de oprichting van de parochie Ospel alsmede een stamboom van de familie.

 

Lees hier het artikel >>

ROERMOND – De wijding van de nieuwe bisschop van Roermond vanuit de Sint-Christoffelkathedraal was zaterdag 8 december live te volgen op L1 TV en L1.nl.  Jos van de Broek van L1 was na de dienst de eerste die bisschop Smeets mocht feliciteren en een aantal vragen kon stellen.
Door een mooie samenwerking met de KRO kon L1 de wijding van mgr. Smeets live overnemen van de landelijke zender. De plechtigheid begon om 10.30 uur, maar de uitzending begon een half uur eerder met voorbeschouwingen en sfeerbeelden rond de kathedraal in Roermond.

Vanaf het bisdomkantoor aan de Swalmerstraat trok een stoet van Limburgse schutters, broederschappen, misdienaars, acolieten, seminaristen, diakens en priesters naar de kathedraal. Daar stonden bisschoppen uit het hele land om de  wijding van mgr. Harrie Smeets bij te wonen.

De belangrijkste momenten waren het voorlezen van de benoemingsbul van de paus, de overhandiging van de mijter, staf en ring en het in bezit nemen van de bisschopszetel van Roermond door mgr. Smeets.  De wijdingsplechtigheid werd gehouden  in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Alle ruim 1200 plekken in de kathedraal waren vergeven, meldde het bisdom. Ook de Munsterkerk  was vol. Daar konden bijna 300 mensen de viering op een groot scherm volgen.

Jos van de Broek van L1 was na de dienst de eerste die bisschop Smeets mocht feliciteren en een aantal vragen kon stellen.

De muziek werd  tijdens de viering verzorgd door onder andere de koren Zangers van Sint Frans uit Venray en Chrisko Venray. De bisschop was jarenlang deken in Venray. Na afloop trokken alle gasten, voorafgegaan door de schutterij van Venray, in een stoet naar TheaterHotel De Oranjerie, waar er gelegenheid was om de nieuwe bisschop te feliciteren. Mgr. Smeets had aangegeven om bij die gelegenheid geen cadeaus of giften te willen ontvangen.

Via L1


Weert, 10 december 2018

Studieavond met Peter Pellemans in Weert over “de Joodse wortels van het Christelijk geloof”

Op woensdag 16 januari is er in Weert een studieavond met Peter Pellemans, spreker voor Christenen voor Israël. Het onderwerp waarover hij spreekt is: De Joodse wortels van het Christelijke geloof. De bijeenkomst vindt plaats in het Wijkcentrum Keenterhart, St. Jozefskerkplein 3 in Weert. De aanvang is om 20.00 uur, toegang is gratis.

De Joodse wortels van het Christelijke geloof.

Wanneer we Gods Woord eerlijk bestuderen zien we dat het een Joods/Hebreeuws karakter uitstraalt. De voorbije eeuwen van vervangingstheologie wilden ons anders doen geloven. Alle verbonden werden door God met Israël gesloten. Jezus werd als Jood geboren en leefde als Jood. De Apostelen waren Joods en Jezus zei dat Hij op de eerste plaats kwam “voor de verloren schapen van het huis Israëls”. Daar in Israël liggen onze wortels, onze oorsprong en onze hoop.

Achtergrond spreker
Peter Pellemans is getrouwd en heeft twee kinderen. In 1988 kwam hij tot geloof. Als oud-voorganger heeft hij vele jaren mogen dienen in een gemeente in Weert (Limburg). Peter is o.a. ook actief als docent voor de cursus Jewish-roots. Deze cursus behandelt de joodse wortels van het christelijke geloof.


Roermond, 31 oktober 2018

Kerkelijke zending voor vier nieuwe lekenambtsdragers

ROERMOND – Tijdens een speciale vesperviering in de kathedraal van Roermond verleent hulpbisschop Everard de Jong zondag 11 november de kerkelijke zending aan vier afgestudeerde studenten van het Theologisch Instituut Rolduc en de catechistenopleiding Kairos. De afgestudeerden krijgen een benoeming in verschillende Limburgse parochies. De plechtigheid begint om 15.00 uur en is voor iedereen toegankelijk.

Het betreft Suzan Crapels (39) uit Roermond die een opleiding tot pastoraalwerker heeft afgerond en wordt uitgezonden naar het parochiecluster Roermond-Noord-Oost, het echtpaar Con (58) en Merche (59) Derks uit Maasbree die de opleiding tot catechist hebben gevolgd en worden benoemd in de parochie van Maasbree en Marja Smits (70) uit Houthem-Sint Gerlach die eveneens de opleiding tot catechist heeft gevolgd en wordt benoemd in het parochiecluster Berg en Terblijt, Houthem-Sint Gerlach en Broekhem. Zij zullen functioneren naast de gewijde ambtsdragers (priesters en diakens) in deze parochies.

Bijna honderd studenten op pastorale opleidingen
Het Theologisch Instituut Rolduc en de catechistenopleiding Kairos zijn met Grootseminarie Rolduc en Grootseminarie Redemptoris Mater de vier pastorale opleidingen van het bisdom Roermond. In totaal zitten in het studiejaar 2018-2019 op deze opleidingen 96 studenten. Van hen volgen 49 studenten de priesteropleidingen, 39 studenten Kairos en 8 studenten het theologisch instituut.
Kairos is de opleiding voor vrijwilligers die pastoraal werk willen doen. Het biedt diverse mogelijkheden in de vorm van kortlopende cursussen rond een bepaalde thematiek, een nadere verdieping in het geloof tijdens wat langer lopende cursussen of een volledige opleiding tot catechist.

Het theologisch instituut is een filosofische, theologische en pastorale opleiding voor hen die als permanent-diaken, pastoraal werk(st)er of geestelijke verzorger willen gaan werken in of vanuit de Kerk, of voor hen die in het middelbaar onderwijs het vak godsdienst/levensbeschouwing (erbij) willen doceren (indien reeds onderwijsbevoegd). Ook staat de opleiding open voor hen die uit interesse cursussen in katholieke theologie willen volgen. De behaalde diploma’s zijn op het niveau van het Hoger Beroepsonderwijs.

Meer weten over Kairos:  www.catechistenopleiding.nl
Meer weten over Theologisch Instituut: www.rolduc.nl
Meer weten over Grootseminarie: www.rolduc.nl


Oktober 2018

Gesprek met de nieuwe bisschop van bisdom Roermond: mgr. Harrie Smeets. Als wapenspreuk koos hij: “In Gods naam mensen liefhebben”. Zijn installatie als de 24e bisschop van Roermond zal 8 december a.s. plaatsvinden.

Klik hier >> om te uitzending te bekijken

 


27 oktober 2018
Nieuws uit de krant – copyright De Limburger/ Pieternel Kellenaers

Dromen over een vollere kerk

Hoe krijgen we de kerk weer voller. Die vraag staat centraal in sessies zoals deze week in Nederweert. Parochies zoeken manieren om het geloof weer een rol van betekenis te geven.

Zo’n dertig mensen hebben deze week gehoor gegeven aan de oproep van pastoor René Schuffelers om mee te denken over de revitalisatie van de parochies in Nederweert.

Lees hier verder >>


Oktober 2018

Nieuwe pastoraal werkster en catechisten

Drie studenten van het Theologisch Instituut Rolduc en de catechistenopleiding Kairos ontvangen dit jaar hun missio canonica en/of getuigschrift. Dit gebeurt tijdens een plechtige versperviering op zondag 11 november om 15.00 uur in de kathedraal in Roermond.

De kandidaten van dit jaar zijn Suzan Crapels, die een opleiding tot pastoraal werker/geestelijk verzorger heeft afgerond en het echtpaar Con en Merche Derks, die de opleiding tot catechist aan Kairos hebben gevolgd. De vesperviering is voor iedereen toegankelijk. Aansluitend is er een ontvangst bij het bisdom aan de Swalmerstraat in Roermond.


20 oktober 2018

Interview: Maak kennis met bisschop Smeets

Het is allemaal nog een beetje wennen voor Mgr. Harrie Smeets, de nieuwe bisschop van Roermond. Met één been staat hij nog in de parochiepraktijk in Venray en het andere been is al op weg naar Roermond. “Ik heb niet gesolliciteerd, maar wel van harte ‘ja’ gezegd.” Een kennismakingsgesprek.

Lees hier verder >>          Bron :  www.clavis.bisdom-roermond.org


10 oktober 2018

Deken Harrie Smeets nieuwe bisschop van Roermond

Paus Franciscus heeft deken Harrie Smeets (57) van Venray benoemd tot bisschop van Roermond. Dat is woensdag 10 oktober om 12.00 uur gelijktijdig in Rome en Roermond bekend gemaakt. Smeets volgt bisschop Frans Wiertz op, die vorig jaar december terugtrad vanwege het bereiken van de 75-jarige leeftijd. De wijding van Mgr. Smeets tot bisschop is onder voorbehoud voorzien op zaterdag 8 december in de kathedraal in Roermond.

Mgr. Hendrikus Marie Gerardus (Harrie) Smeets werd op 22 oktober 1960 in Heerlen geboren. Hij groeide op in Born in een gezin van drie kinderen. Hij heeft een oudere en een jongere zus. De ouders zijn reeds overleden. Smeets volgde de middelbare school aan het Serviamcollege in Sittard (Atheneum A) en ging daarna van 1980 tot 1985 in Utrecht Nederlands studeren. Terwijl hij deze opleiding afrondde, begon hij in 1985 ook aan de priesteropleiding aan het Grootseminarie Rolduc in Kerkrade. In 1991 werd hij tot diaken gewijd, in 1992 gevolgd door de priesterwijding.

Parochiepriester
Daarna begon de bisschop-elect aan een loopbaan van meer dan 25 jaar als parochiepriester. Van 1991 tot 1994 werkte hij als kapelaan in de parochie H. Oda in Weert en van 1994 tot 1997 in de parochies H. Michaël in Thorn en Heilige Medardus in Wessem. In 1997 werd Smeets door bisschop Wiertz benoemd tot pastoor van de parochies in Maastricht-West (de wijken Malberg, Malpertuis en Pottenberg. In 2001 uitgebreid met Caberg en Oud-Caberg), die net in die periode aan een proces van clustering begonnen. Hier bleef hij tot en met 2003 actief. Aansluitend werd Smeets in 2004 benoemd tot deken van Venray en pastoor van de parochies Petrus‘ Banden, Christus Koning, O.-L.-Vrouw van Zeven Smarten en H. Franciscus van Assisië in Venray. In 2011 werd het voorheen zelfstandige dekenaat Gennep bij Venray gevoegd.

Bestuur bisdom
Binnen het bestuur van het bisdom Roermond bekleedde Smeets de laatste jaren al enkele adviesfuncties. Zo werd hij in het najaar van 2015 benoemd tot lid van het kathedraal kapittel van het bisdom Roermond, het hoogste adviescollege van de bisschop. Ook maakte hij de laatste jaren deel uit de van de commissie van het bisdom die de pastorale benoemingen voorbereidt. Smeets kreeg enige landelijke bekendheid, doordat in 2012 en 2013 de televisiemissen van de KRO vanuit de Grote Kerk in Venray werden uitgezonden. Sinds 2012 is Smeets is voorzitter van de Stichting Organisatie Limburgse Bedevaarten, die onder de naam ‘Huis voor de Pelgrim’ jaarlijks bedevaartreizen voor enkele duizenden pelgrims naar Lourdes, Rome, Israël en tal van andere bedevaartoorden organiseert.

10 oktober 2018

Terugkijken: Bekendmaking nieuwe bisschop

Deken Harrie Smeets van Venray is de nieuwe bisschop van Roermond. Dat werd om 12:00 uur tegelijkertijd in Rome en in de Limburgse bisschopsstad bekendgemaakt.

Het bisdom hield een persconferentie die je hieronder terug kunt kijken.


10 oktober 2018

Emeritus-bisschop Wiertz blij en dankbaar met opvolger

Emeritus-bisschop Frans Wiertz is “blij en dankbaar” met de benoeming van deken Harrie Smeets tot zijn opvolger als bisschop van Roermond. “Zijn benoeming is een vreugdevol bericht,” zo laat de oud-bisschop in een reactie weten. De nieuwbenoemde bisschop Smeets heeft woensdagavond in Maastricht een kort bezoek aan Mgr. Wiertz gebracht. Deze zei bij die gelegenheid “een dankbare voorganger te zijn en alle vertrouwen in de toekomst te hebben.”

Mgr. Wiertz: “Ik ken Smeets nu 25 jaar en in die tijd heb ik hem ervaren als een erudiet en betrokken zielzorger in Thorn, Maastricht en Venray, met steeds een open hart voor God en de mensen. In Venray laat hij na 15 jaar een parochie achter met een behoorlijk grote groep actieve katholieke jongeren, hetgeen niet overal vanzelfsprekend is. Maar ook een parochie met een Paus Franciscusgroep en een aparte zorg voor zwakkeren. Bovendien schreef hij steeds inspirerende stukjes in het parochieblad, waarvan ook twee bundels zijn verschenen. Zijn teksten waren geestig en uitnodigend. Daaruit blijkt dat hij dicht bij mensen staat.”

De oud-bisschop wijst er in zijn reactie ook op dat Mgr. Smeets al enkele jaren deel uitmaakt van de benoemingen-commissie van het bisdom. “Daardoor heeft hij goed zicht gekregen op de mensen die in het bisdom de zielzorg dragen,” aldus Wiertz, die het ook belangrijk vindt dat de nieuwe bisschop als voorzitter van de Lourdesbedevaarten een groot Mariavereerder is.


5 oktober 2018

NEDERWEERT – Uitnodiging aan ALLE parochianen en overig geïnteresseerde dorpsbewoners voor een informatiebijeenkomst op 24 oktober, vanaf 20.00 uuur in het Kerkgebouw in Budschop.

Breng meer leven in de Parochie

In Nederweert zijn de parochies nog steeds zelfstandig. De parochies Budschop, Nederweert-Eind, Nederweert en Ospel werken al sinds 2014 samen om elkaar vooral bestuurlijk tot steun te zijn. Genoemde vier parochies vormen samen de parochiefederatie BENO met één federatiebestuur. Dit is het resultaat van een herstructurering die op aandrang van het bisdom een aantal jaren geleden is gestart.

In de praktijk is binnen de federatie samen al veel tot stand gebracht op het gebied van bijvoorbeeld het behoud (renovatie) van de kerkgebouwen, het gezond houden van de financiën en de uniformering van tarieven. Afgesproken is voor de nabije toekomst te werken aan een vitalisering van onze parochies. Binnen alle samenwerkingsverbanden van parochies in het bisdom Roermond dient een meerjarenbeleidsplan opgesteld te worden om de parochie-vitalisering gestalte te geven. Dat geldt niet alleen voor het puur kerkelijk gebeuren zoals catechese en liturgie, maar vooral ook voor het maatschappelijk belang, de diaconie of charitas. Welke bijdrage kan de parochie leveren aan het algemene maatschappelijke gebeuren? We hebben bijvoorbeeld pas de week van de eenzaamheid gehad. Ook als parochie gemeenschap kan worden afgewogen welke bijdrage we kunnen leveren om eenzaamheid weg te nemen bij onze medemens. Het is de bedoeling dat een kerngroep gaat nadenken over de wensen en de mogelijkheden om de vitalisering van de parochies gestalte te geven. Dit moet leiden tot een beleidsplan, waarna werkgroepen geformeerd kunnen worden die op de verschillende beleidsterreinen concrete plannen gaan uitwerken.

Informatieavond over revitalisatie
Op woensdag 24 oktober is om 20.00 uur in het kerkgebouw Budschop een informatieavond. Op deze avond zal een nadere toelichting gegeven worden over wat de bedoeling en de aanpak zal zijn. Op deze avond zullen de leden van het federatiebestuur en de leden van de parochiecommissies van de vier parochies aanwezig zijn. Maar daarnaast willen we alle geïnteresseerden uit de vier parochies uitnodigen. Dit is heel belangrijk, want vitalisering is geen bestuurlijk gebeuren. Vitalisering valt en staat juist met de inzet van zoveel mogelijk mensen. Pas dan worden parochies levende geloofsgemeenschappen! Alle parochianen en overige geïnteresseerden worden van harte uitgenodigd naar deze informatieavond te komen om hun wensen of ideeën kenbaar te maken.

Kerken zijn als cultureel erfgoed een gedeelde zorg
Naast alle hierboven genoemde zaken is het ontzettend belangrijk dat de beeldbepalende
monumenten in goede conditie worden gehouden. Het zijn toch vooral de kerkelijke gebouwen die karakter geven aan de parochies/kernen van de gemeente Nederweert. Denk daarbij ook aan de details zoals, glas in lood, klokken, orgels, kunstwerken. Dit alles is door de eeuwen heen door onze voorgangers (waaronder vooral veel voorouders) in alle kernen tot stand gebracht en onderhouden. Vaste bakens en eeuwenlange getuigen van alles wat in diverse generaties in mensenlevens meegemaakt werd, zowel in droevige dagen als vreugdevolle dagen (geboorten, huwelijken, overlijden, zingevende vieringen). Allemaal zaken die onderdeel zijn van de christelijke identiteit van onze kernen/parochies. In Nederland worden in de komende tien jaar 1200 van de 1500 RK Kerken gesloten. Dus laten we nu samen optrekken voor het behoud van ons kerkelijk cultureel erfgoed.

Zie verder op onze website https://parochies-beno.nl/kerkgeschiedenis

Het federatiebestuur

www.parochies-beno.nl


September 2018

Felicitaties van Paus voor Mgr Wiertz

Paus Franciscus heeft emeritus-bisschop Frans Wiertz een persoonlijke felicitatie gestuurd bij gelegenheid van zijn 50-jarig priesterfeest en zijn 25-jarig jubileum als bisschop.

De oud-bisschop van Roermond ontving onlangs op zijn nieuwe adres in Maastricht een envelop met de felicitatie van de paus. In de, in het Latijn geschreven, tekst feliciteert de paus hem met beide jubilea en zegt hem in zijn gebeden te zullen herdenken, op voorspraak van Maria Sterre-der-Zee, Franciscus van Sales (patroonheilige van Mgr. Wiertz) en Sint Servaas, de eerste bisschop van Maastricht.

Lees hier verder >>


Nederweert, 17 september 2018.

Dames en Heren,

Een jaar geleden heeft Henk Hermans voor de Heemkundevereniging een inleiding gegeven over: De betekenis van de familie Aerthijs voor de oprichting van de parochie Ospel en de bouw van de kerk.
Deze inleiding was alleen mogelijk nadat Henk een uitgebreid heemkundig en genealogisch onderzoek had gedaan over de gebeurtenissen in de vijf gehuchten van de latere parochie Ospel in het midden van de 19e
eeuw en de betekenis daarin van de familie Aerthijs.

Na deze avond voor de Heemkundevereniging heeft Henk Hermans zijn onderzoek verder doorgezet en zijn werk is onlangs verschenen als hoofdartikel in het Limburgs Tijdschrift voor Genealogie (van het Koninklijk LGOG). De leden van de Heemkundevereniging kunnen een exemplaar van dit tijdschrift (voor de prijs van € 7,50) bij ondergetekende verkrijgen. U kunt even een mailtje sturen of telefonisch contact opnemen. De bijlage op 2e blz. geeft een korte beschrijving van het artikel (17 pagina’s met de nodige afbeeldingen in kleur).

Met vriendelijke groeten,
Bert van Laer,
Voorzitter Werkgroep Genealogie HKV Nederweert,
Voorzitter Sectie Genealogie v/h Koninklijk LGOG.
Mail: vanlaer@home.nl
Telefoon 06-53 373 352


11 september 2018

 Het is stil geworden rond de kerktoren van Ospel. De restauratie is voltooid (behalve de twee zijramen, die nu hersteld gaan worden) maar de sponsoractie …………. die is NIET voltooid.

Same sterk vör oos Kerk

Na een succesvol verloop van de “stenen adoptie” wil het Restauratie Comité de actie officieel afronden en beëindigen. De parochie zelf diende aan bijdrage van € 45.000,- beschikbaar te stellen en de diverse acties en spontane bijdragen hebben tot een bedrag van thans ruim € 41.000,- geleid !!! Voorwaar een geweldig resultaat waar we als comité trots op zijn. Trots omdat Ospel zich enthousiast heeft ingezet om de monumentale kerktoren voor de toekomst in stand te houden..

Benefiet concert
Het comité heeft de warme zomer niet stil gezeten. Het wil de actie dankbaar en feestelijk afsluiten met een benefiet concert in de parochiekerk. Dit staat te gebeuren op zondag16 december 2018, één of twee uitvoeringen in de middag en vooravond, naar gelang de belangstelling. Het comité en de harmonie Melodie der Peel werken aan de opzet van dit concert en binnenkort worden details bekend en worden ook koren en deelnemers benaderd. Het wordt niet opgezet als een kerstconcert, maar buiten op het kerkplein zal die sfeer wel gecreëerd worden om de sponsoractie feestelijk en succesvol af te sluiten.

Het doel is bovenal die laatste € 4.000,- binnen te halen ! Ospel kennende is het comité optimistisch en vol vertrouwen. U hoort er spoedig meer van ! Trouwens : adopteren van een baksteen is nog steeds mogelijk door € 15,- of een veelvoud van dit bedrag te storten op banknummer NL63 RABO 0319 4215 70 ten name van Samen sterk voor onze kerk.
Het Restauratie Comité.

jg

Binnenkort meer nieuws op deze pagina……